Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z makaronem. Domownicy uwielbiają taką zupę z ziemniakami, ja natomiast lubię kluchy.

Zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa

  • pieczarki - 500 g
  • cebula - 1 szt
  • bulion - 2 litry
  • makaron - 200 g
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • marchewka - 1 szt
  • śmietana - 3 łyżki 18 %
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki, przesmażyć. Do garnka wlać bulion, dodać marchewkę gotować. Następnie do bulionu dodać pieczarki, gotować.

Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać zupę z makaronem, posypaną natką pietruszki. 
Zupa pieczarkowa
Pieczarki umyte osączone i pokrojone w plastry
Zupa pieczarkowa
Na tłuszczu została podsmażona cebulka i pieczarki
Zupa pieczarkowa
Makaron został ugotowany według przepisu i odcedzony
Zupa pieczarkowa
Zupa została ugotowana i doprawiona śmietaną i natką pietruszki

Tagi:

makaron