motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka w przygotowaniu zupka pieczarkowa na niedzielnym rosołku. Często wykorzystuję w taki sposób pozostały rosół.

Zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 1 litr rosołu
  • 1/2 kg pieczarek
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1/4 szkl. śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Do garnka wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane pieczarki. Następnie przekładamy do gotującego się rosołu. Gotujemy ok. 10 minut.

Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zabielamy śmietaną.
Zupa pieczarkowa
Pieczarki obieramy. Następnie ścieramy na tarce
Zupa pieczarkowa
Przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju
Zupa pieczarkowa
Rosół przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
Zupa pieczarkowa
Do gotującego się rosołu dodajemy usmażone pieczarki
Zupa pieczarkowa
Dodajemy natkę i śmietanę

Tagi:

zupa pieczarki