margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa pieczarkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja ulubiona zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 1,5 l rosołu
  • 30 dag pieczarek
  • 1-2 cebule
  • masło lub margaryna
  • sól, pieprz
  • maggi
  • garść mrożonych warzyw krojonych w paski
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • makaron naleśnikowy:
  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, poddusić na maśle lub margarynie. Cebule pokroić w drobną kostkę dodać do pieczarek, posolić i popieprzyć do smaku. Dusić do miękkości. Następnie do pieczarek wlać rosół jeśli jest za mało wywaru dolać wody. Wsypać do zupy porządną garść mrożonych warzyw krojonych w paski i gotować wszystko razem na wolnym ogniu 15-20 min. Doprawić do smaku maggi. Łyżkę mąki rozrabiamy z wodą, dodajemy łyżkę śmietany dokładnie mieszamy. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy zupę. Można też nie zabielać zupy i dopiero na talerzu zrobić kleksa ze śmietany. Posypujemy natką świeżej pietruszki. 

Makaron naleśnikowy możemy przygotować wcześniej. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wlewamy dwie szklanki mleka i mieszamy trzepaczką dość intensywnie żeby nie powstały grudki. Wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, ciągle mieszając wlewamy powoli wodę gazowaną i pół łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię wlewamy ciasto. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Zwijamy naleśnik w rulonik i cienko kroimy. Zupę podajemy z takim makaronem. Smacznego.