Strona główna Zupa pieczarkowa 1

Zupa pieczarkowa 1

Grzybowe, Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Zupa pieczarkowa 1 offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zupa pieczarkowa 1
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 29

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach),


trudność: łatwe
czas:

Zupa pieczarkowa 1 - SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg pieczarek
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • 1/4 z średniej wielkości selera
  • ok. 20 cm pora
  • 1/3 kostki masła
  • kostka rosołowa lub wywar z rosołu
  • 4,5 ziemniaków
  • do zagęszczenia zupy (śmietana, mąka lub kaszka)

Zupa pieczarkowa 1 - PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa pieczarkowa 1 (strona 1 z 2)  
Gość

martuśka
gość

2008-10-09 14:36
musze spróbować apetycznie wygląda przepis:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

yug
gość

2009-01-18 17:57
Kolekcjonuje przepisy na zupki,. Baba sie zbuntowala i nie chce gotowac. Ten jest Ok!
Skomentuj
Oceń:
0
ulabalula

ulabalula
offline

2009-02-16 11:20
Gotowałam zupkę w zeszłym tygodniu i była pyszna.dziękuję.:-)
Skomentuj
Oceń:
0
katarzyna_patrycja

katarzyna_patrycja
offline

2009-03-19 19:45
Ja dodałam troszkę makaronu łazankowego i zrezygnowałam z ziemniaków, podałam z grzankami. Smakowało:)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2009-04-29 09:48
ja robiłam przedwczoraj zupke pieczarkowa i wyszła smaczna robiłam tylko na rosołkach aby była mniej kaloryczna i wyszła smaczna
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus
offline

2009-05-30 18:29
A mi się bardzo podoba zdjęcie....jak pięknie oddaje sens przepisu....możnaby dodać butelkę wody aby sugerowała, że to jednak zupa :D :D :D
Skomentuj
Oceń:
0
Mistrzunio

Mistrzunio
offline

2009-10-14 15:51
bardzo dobra i smaczna
mi się udała :)
Skomentuj
Oceń:
0
Anetka Kwitek

Anetka Kwitek
offline

2010-01-05 19:41
Świetna zupka. Duże wrażenie zrobiła na mojej teściowej.
Skomentuj
Oceń:
0
martitta

martitta
offline

2010-01-23 15:17
świetna zupa!!! miała być na dwa dni-poszła w jeden :)
Skomentuj
Oceń:
0
agata1722

agata1722
offline

2010-06-04 17:10
bardzo dobra i smaczna
mi się udała
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzybowe
Zupa ze świeżych opieniek Pieczarkowa zupa krem z grzankami Klasyczna jesienna zupa grzybowa z podgrzybków
Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a Mocno grzybowa kartoflanka Eli Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem
Zupa grzybowa z leśnych podgrzybków Kulajda czeska zupa grzybowa Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Zupa borowikowa Lekka zupa z podgrzybków Zupa pieczarkowa z warzywami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane