Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa pieczarkowa 2

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Obraną, opłukaną włoszczyznę zalać w garnku 1,5 l wrzątku i gotować 20 minut. W tym

Zupa pieczarkowa 2

Składniki:

Zupa pieczarkowa 2

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa 2

Obraną, opłukaną włoszczyznę zalać w garnku 1,5 l wrzątku i gotować 20 minut. W tym czasie obrać i pokrajać w plasterki pieczarki, nastepnie włożyć je do rondla z tłuszczem, w którym została zeszklona cebulka, posolić, dodać odrobinę pieprzu i dusić razem 15 minut nie odarowując soku z pieczarek. Z wywaru wyjąć włoszczyznę, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i pieczarki z cebulą, gotować 10 minut. Zupę pieczarkową zaprawić mąką z mlekiem, a po zagotowaniu i odstawieniu z ognia wlać do niej śmietanę. Zupę pieczarkową podawać z dodatkiem zieleniny.