p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zupa pieczarkowa dla 2 osób

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczna zupa pieczarkowa dla 2 osób

Zupa pieczarkowa dla 2 osób Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa dla 2 osób

 

  • 10 dag mięsa z indyka
  • 4 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 4 listki selera
  • 1 marchewka
  • 4 chochle rosołu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki śmietany do zupy
  • sól do smaku
  • szczypta majeranku
  • szczypta mieszanki ziół (ziele ang., pieprz kolorowy, kolendra)

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa dla 2 osób
Mięso z indyka kroimy w paseczki, cebule w kostkę, liście selera siekamy, a pieczarki kroimy w plastry. Na łyżce masła krótko dusimy mięso z indyka, (aż zbieleje), dodajemy cebulę, pieczarki i siekanego selera, doprawiamy solą i dusimy, aż pieczarki puszczą sok. Następnie wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem i mieszanką ziół, dusimy cały czas mieszając. Dolewamy 4 chochle rosołu, gotujemy około 10 minut. W filiżance hartujemy śmietanę z małą ilością wrzącej wody, oraz kroimy marchewkę w pół plastry, dodajemy do zupy, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, przelewamy do miseczek i dekorujemy liściem selera.
Zupa pieczarkowa dla 2 osób
Mięso z indyka kroimy w paseczki, cebule w kostkę, liście selera siekamy, a pieczarki kroimy w plastry
Zupa pieczarkowa dla 2 osób
Na łyżce masła krótko dusimy mięso z indyka aż zbieleje
Zupa pieczarkowa dla 2 osób
wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem i mieszanką ziół, dusimy cały czas mieszając
Zupa pieczarkowa dla 2 osób
dodajemy do zupy śmietanę i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy