eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem zupa pieczarkowa z makaronem gotowana na żołądkach drobiowych. Bardzo wszystkim smakowała, zwłaszcza wnukom.

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem

wywar

pozostałe składniki zupy

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 50 dkg makaronu nitki

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem

przygotowanie wywaru

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Wyjęte z wywaru miękkie żołądki ustudzić i pokroić..

Żołądki umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, posolić i ugotować.

Miękkie żołądki wyjąć łyżką cedzakową z wywaru, ostudzić i pokroić.

przygotowanie pieczarek

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.

przygotowanie cebuli

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Pieczarki i cebulę doprawione solą,pieprzem usmażyć na maśle.

Na dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.

Gotowe dodać do wywaru z żołądków.

przygotowanie zupy cd

Zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Jarzyny obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do zupy i chwilę pogotować.

przygotowanie zupy cd

Do gotującej się zupy dodać makaron i gotować aż będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone żołądki.

Śmietanę wlać do garnuszka, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka i zagotować.

Gotową zupę przyprawić do smaku maggi. Smacznego!


Tagi:

zupa pieczarki