Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zupa pieczarkowa z domowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupa szybka i łatwa do przygotowania. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.

Zupa pieczarkowa z domowym makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z domowym makaronem

 

  • 300g pieczarek
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 szklanki śmietany 30/%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z domowym makaronem
Pieczarki pokrój w plasterki. Razem ze skrzydełkami przełóż do garnka. Wlej 2,5 litra wody. Wsyp przyprawę uniwersalną. Gotuj 20 minut. Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj około 30 minut. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajka oraz wodę. Zagnieć ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj. Ciasto pokrój nożem w cienkie paseczki lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Przygotowany makaron wrzuć do zupy. Wlej śmietanę. Gotuj około 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
Zupa pieczarkowa z domowym makaronem
Pieczarki pokrój w plasterki. Razem ze skrzydełkami przełóż do garnka. Wlej 2,5 litra wody. Wsyp przyprawę uniwersalną. Gotuj 20 minut.
Zupa pieczarkowa z domowym makaronem
Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj około 30 minut.
Zupa pieczarkowa z domowym makaronem
Przygotowany makaron wrzuć do zupy. Wlej śmietanę. Gotuj około 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.