jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zupa pieczarkowa z grzankami serowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała zupa pieczarkowa o każdej porze roku

Zupa pieczarkowa z grzankami serowymi

Składniki:

Zupa pieczarkowa z grzankami serowymi

 

  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa- szczypta
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z grzankami serowymi
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry.
Cebulę obrać, posiekać.
W rondlu rozgrzać 3 dag masła, zeszklić cebulę, wrzucić pieczarki. Dusić na małym ogniu tak długo, aż puszczą sok.
Następnie wsypać mąkę, wlać bulion, wymieszać i gotować 8 minut.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę, delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą,pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem cytrynowym.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym maśle.
Grzanki wymieszać z parmezanem.
Zupę posypać natką pietruszki, podawać z grzankami.

Tagi:

chleb