migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pieczarkowa z gwiadkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna zupka na drobiowym bulionie z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona majerankiem.

Zupa pieczarkowa z gwiadkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z gwiadkami

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
  • 2,5 l wody
  • 1 cebula
  • 350 g pieczarek
  • 1 szklanka makaronu gwiadki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka angielskiego ziela
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z gwiadkami
Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić zupę. Dodac też posiekaną natkę, zagotować i gotować 3-4 minuty.
Zupa pieczarkowa z gwiadkami
Etap 1Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion.
Zupa pieczarkowa z gwiadkami
Etap 2 Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
Zupa pieczarkowa z gwiadkami
Etap 3 Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki.
Zupa pieczarkowa z gwiadkami
Etap 4 Zupę zagęścić i dodać posiekana natkę pietruszki