Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to bardzo smaczna i syta zupa. Idealna na chłodne dni. Pysznie pachnie smażonymi warzywami i pieczarkami. Zupę dodatkowo zagęściłam serkiem mascarpone co nadaje jej delikatnego i kremowego smaku. Polecam.

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną
1. Warzywa i pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a pietruszkę i marchewkę w słupki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy pieczarki, przesmażamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.

2. Serek mascarpone i śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy. Gdy składniki zupy będą miękkie do śmietany i serka wlewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy, dodajemy natkę pietruszki, umyty i posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy.

3. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Można użyć kaszy w woreczku, gotową kaszę wysypujemy wtedy do miseczki.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Podajemy i smacznego.