kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa jest niezwykle pożywna, a zarazem bardzo smaczna. Przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami

Składniki:

Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami

 

 

  • pulpeciki:
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z mięsnymi pulpecikami
1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyżkach margaryny.

2. 1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki) zagotować, dodać pieczarki i gotować razem przez 25-30 minut. Następnie przestudzić i całość zblendować.

3. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odsączyć z jej nadmiaru i wraz z mięsem i cebulką zmielić. Do masy dodać 1 jajko, sól i pieprz. Całość wyrobić na gładką masę i tworzyć małe pulpeciki. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać je wodą i pod przykryciem dusić około 15 minut.

4. Zupę doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i wodą. Połączyć z zupą i zagotować. Podawać z mięsnymi pulpecikami.