migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i szybka zupka pieczarkowa z dostkiem sera plesniowego. Ja za tym serem nie przepadam ale mężus lubi więc zupka powstała specjalnie dla niego a ja zjadłam porcje bez sera.

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

 

  • 300 g pieczarek
  • 1 l bulionu
  • 100 g sera pleśniowego, u mnie z błekitną pleśnią
  • masło do smażenia
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym
Pieczarki, najlepiej małe sztuki pokroić w plasterki. Następnie pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle. Potem zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę. Ser pleśniowy pokruszyć lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy i wymieszać lub posypać nim zupę bezpośrednio na talerzu. Ja wybrałam tą drugą opcję bo nie wszyscy lubimy taki ser. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym
Pieczarki, najlepiej małe sztuki pokroić w plasterki.
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym
Następnie pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle.
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym
Potem zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut.
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym
Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę.

Tagi:

sery ser