Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przygotować zupę z grzybów leśnych.

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

 

  • 30 dag pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 1marchewka
  • 1 por
  • 1/2 szkl groszku konserwowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 kostki bulionu z drobiu
  • 4 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Pieczarki umyć, pokroić na kawałki. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Por pokroić w krążki. Wszystkie składniki podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do rondla, wlać 4 szkl wody, dodać pokruszone kostki rosołowe i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać odsączony z zalewy groszek, mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek, śmietankę, wymieszać. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Tagi:

groszek