Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2814]

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czy to jeszcze pieczarkowa ? czy już kartoflanka ? Chyba jednak pieczarkowa , bo taki smak dominuje . Lubię ją bo i mało przy niej roboty.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Składniki:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag ziemniaków ( po obraniu )
  • 1 marchewka
  • 1 kostka bulionu grzybowego Knorra
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Pieczarki umyć i oczyścić . Odłożyć 4 średnie kapelusze .Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki).Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki. Usmażyć na rumiano . Przełożyć do garnka . Zalać wodą , dodać pokrojone wg uznania ziemniaki ( tzn. w kostkę , pół plasterki, słupki ), pokrojoną w plasterki marchewkę , usiekany koperek , kostki bulionowe. Gotować ok. 30 minut . Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na złoto na 1 łyżce masła . Zupę zaprawić śmietanką .Podawać kładąc na rozlanej na talerze zupie porcje podsmażonych pieczarek

Redakcja poleca: