Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosta, szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna zupa ze świeżej tartej kalarepki i pieczarek z cebulką i czosnkiem...

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Składniki:

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Etap 1

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle.

Etap 3

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa
Dodana do cebuli z czosnkiem i podsmażona kalarepka.

Do tego dodać tartą kalarepkę. Chwilę smażyć, aż kalarepka zacznie się rumienić.

Etap 4

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa
Pokrojone pieczarki dodane do podsmażonych warzyw.

Do kalarepki dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je.

Etap 5

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Do grzybów z kalarepką wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.

Etap 6

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody.

Etap 7

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Zawiesiną zagęścić zupę. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.