Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa podwójnie grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa grzybowa z grzybów leśnych i hodowlanych.

Zupa podwójnie grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa podwójnie grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa podwójnie grzybowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać trochę oleju i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, zeszklić je. Pieczarki pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Grzyby leśne (użyłam różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i usmażyć. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich bulion, dodać umyte liście pora i selera, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1/4 szklanki zimnej wody. Do śmietany wlać 1-2 chochle zupy, dokładnie wymieszać. Śmietanę z mąką dodać do zupy, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z pieczywem.
Zupa podwójnie grzybowa
Cebula czosnek i papryczka chili zeszklone na rozgrzanym tłuszczu.
Zupa podwójnie grzybowa
Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucone do garnka.
Zupa podwójnie grzybowa
Grzyby leśne dodane do garnka i razem usmażone.
Zupa podwójnie grzybowa
Mąka wymieszana ze śmietaną i z wodą zahartowana gorącą zupą.

Tagi:

grzyby