lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjna pomidorowka to danie które gości w każdym polskim domu. Świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i z ryżem.

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • porcja rosołowa z 1 kurczaka
  • okolo 4 litry wody
  • 1 marchewka 1 pietruszka
  • pol selera
  • kostka rosolowa
  • sol
  • pieprz
  • 2 liscie laurowe
  • ziele angielskie
  • maly sloiczek przecieru pomidorowego
  • smietana kwasna 400 g
  • 1 lyzka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
Porcje rosołową myjemy i rozdzielamy na mniejsze części. Przekładamy do garnka. Warzywa obieramy i płuczemy. Wrzucamy do garnka zalewamy woda, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy zupa zacznie się gotować należy zebrać szumowiny dodac kostke i przyprawy. Nastepie dodajemy przecier i dokladnie mieszamy. Smietane mieszamy z maka i odrobina wody. Rozklepujemy tak by nie bylo grudek. Po malu dolewamy wywaru i energicznie mieszamy aby śmietana się zahartowała. Przelewamy zaklepke do zupy i mieszamy. Gdy zupa sie zagotuje można jeść. Ja podaje ja z makaronem.