klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa pomidorowa jest znakomita na niedzielny obiad z rodziną.Z własnego doświadczenia wiem, że dzieci uwielbiają taką zupę.

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 1 litr wody
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • pół selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • makaron
  • 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa

ETAP 1:

Do garnka wlej wodę dołóż umytą pierś. Marchew,pietruszkę, selera obierz i umyj oraz dodaj je do wody w garnku wraz z porem. Zagotuj wywar i dodaj liść laurowy, kostkę rosołową i pieprz w ziarnkach. Zagotuj ten wywar ok.15-20 minut (do miękkości mięsa). Po zagotowaniu bulionu wyjmij z niego wszystkie składniki wraz z przyprawami. Marchew pokrój w plastry i dodaj do bulionu. Do gotowego bulionu dodaj przecier pomidorowy i tak gotuj jeszcze ok 30 minut. Na sam koniec dodaj śmietanę. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i podawaj go z gotową zupą pomidorową.


Tagi:

pomidory