ethyl-tom

ethyl-tom

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zupa pomidorowa 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa pomidorowa na mięsie drobiowym.

Zupa pomidorowa 9

Składniki:

Zupa pomidorowa 9

 

  • 2 litry wody
  • mięso z kurczaka z kośćmi
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • seler
  • 7-8 pomidorów
  • olej lub oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa 9
Mięso, obraną cebulę, marchew i seler zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki przez środek od góry, usuwamy nożem twarde rdzenie, następnie siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju lub oliwy i wrzucamy pomidory. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż pomidory osiągną konsystencję bliską papce. Następnie, prosto z patelni, wrzucamy papkę z pomidorów do gotowego wywaru (Wcześniej wyjmujemy mięso i seler. Cebula i marchew wedle uznania). Gotujemy przez kilka minut, aż zupa wyklaruje się z wierzchu i nabierze koloru. Dodajemy 2 łyżki stołowe koncentratu, koperek, sól i pieprz. Gotujemy mieszając wszystko jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem lub makaronem.