paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zupa pomidorowa alla meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z rodzaju tych - po niedzielnych na bazie rosołku. Mój Fifiuś uwielbia pomidorówkę - lecz ileż można ją jeść :-) A że FIfi ma troszkę kreatywną mamusie to musiała coś wykombinować.

Zupa pomidorowa alla meksykańska

Składniki:

Zupa pomidorowa alla meksykańska

 

  • 2 litry rosołu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów w puszce
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego makaronu\
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa alla meksykańska
1. Cebule obieram a następnie kroję w drobną kostkę i przesmażam na 1 łyżce masła minimumm 82% tłuszczu.

Do przeszklonej cebuli dodaje pomidory z puszki i przesmażam około 15 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły

2. Do pomidorów wlewam delikatnie rosół, dodaje kukurydze i fasolę. Mieszam i gotuje około 10-15 minut. Dodaje koncentrat oraz ugotowany wcześniej makaron i mieszam i gotuje kolejne 5 minut.

Zabielam śmietanką - nie hartuje jej wczesniej - robimy tak tylko jeżeli mamy świeżutką śmietankę.