halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa pomidorowa Haliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa pomidorowa jest ulubioną zupą wielu osób . Dość często gości na naszym stole.Jest pożywna , smaczna.

Zupa pomidorowa  Haliny

Składniki:

Zupa pomidorowa Haliny

 

  • rosół drobiowy 1,5 litra
  • pomidory konserwowe bez skórki 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • makaron nitki 25 dag
  • mięso wieprzowe mielone 50 dag
  • jajko 1 sztuka
  • pieczarki 15 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka
  • bułka tarta 1-2 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa Haliny
Do rondelka włożyć pomidory z puszki, wlać ok. 120 ml wody, gotować 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko. Rosół doprowadzić do wrzenia . Dodać przetarte pomidory, koncentrat pomidorowy, gotować 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone włożyć do miski , dodać jajko, pokrojone pieczarki, wyrobić dokładnie. Jeśli będzie za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Ponownie wyrobić mięso.Formować z mięsa klopsiki, ugotować w osolonej wodzie do smaku.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i klopsikami.