Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zupa pomidorowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli z poprzedniego dnia zostanie nam rosół świetnym pomysłem jest wykorzystanie go na zupę pomidorową.

Zupa pomidorowa na rosole Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa na rosole

  • 2 litry rosołu drobiowego
  • 1,5 szklanki makaronu wstążek lub innego
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa na rosole

Rosół zagotować. Marchewki i wieksze warzywa które zostały w rosole wyjąć i pokroić w kostkę, wrzucić je z powrotem do zupy. Do gotującego się dać makaron i zamieszać, gotować do czasu aż makaron jest prawie miękki. W garnuszku rozrobić mąkę, śmietanę i przecier pomidorowy z wodą, rozmieszać go częściowo z wrzącym rosołem, aby później nie zrobiły sie grudki. Zagęścić zupę i ponownie zagotować. Dodać bazylię. Można doprawic do smaku solą i pieprzem oraz natka pietruszki.





Poznaj idealne przepisy na rosół >>>