Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa pomidorowa z imbirem jest aromatyczna i rozgrzewająca

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Składniki:

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

 

  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 bulionetka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki
  • 2 łyżki oleju
  • groszek ptysiowy
  • sól
  • cukier
  • przyprawa maggi
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Do rondla wlać olej, wsypać posiekaną cebulę, czosnek, starty na tarce imbir, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory i smażyć do miękkości, przetrzeć przez sito. W garnku zagotować 1,5 l wody z liściem laurowym i bulionetą, dodać przetarte pomidory i gotować około10 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.