Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ulubiona zupa mojej najmłodszej córeczki

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

Składniki:

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

 

  • kostka rosołowa lun wywar z kości
  • jedna mała marchewka
  • pół pietruszki
  • przecier pomidorowy ( ja używał własnej produkcji)
  • sól
  • pieprz
  • magi
  • mąka - 2-3 łyżki
  • śmietana 18 % ok 4 łyżek
  • Na lane ciasto
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • odrobinkę soli

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami
Do garnka wlewamy ok 2-3 l wody wrzucamy do tego kostkę rosołową lub kawałek kosteczki i jarzynkę pokrojona w kostkę ewentualnie startą na tarce. Gotujemy do pół godzinki.W tym czasie przygotowujemy sobie śmietanę w mąkę. Gdyby było za gęste można dolać troszkę wody. Następnie wyjmujemy kość. Wlewamy koncentrat pomidorowy rozrobiony z niewieką ilością wody.Teraz możemy wlać śmietanę z mąką. Zagotowujemy . Teraz wlewamy wcześniej przygotowaną masę na lane kluseczki . Kluseczki wlewamy cieniutką "niteczką" na mocno gotującą się zupę. Całość zagotować i gotowe. Zupę przystroić pokrojonym koperkiem . Smacznego