Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowe zupy są niezastąpione, moja córeczka uwielbia wszelakie pomidorowe, a ostatnio królują one podawane z makaronem spaghetti.

Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki - korzeń
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 5 łyżek śmietany 18% do zup

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. odcedzamy. Do garnka wkładamy umytą porcję rosołową, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy sól i gotujemy 15 minut na niewielkim ogniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Do wywaru dodajemy marchew, pietruszkę i natkę (odkładając troszkę do dekoracji) i gotujemy 5 minut. Pomidory z puszki blendujemy. Zupę zalewamy pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Na talerze nakładamy makaron zalewamy zupą dodając łyżkę śmietany. Dekorujemy natka i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana
Etap 1 do wywaru na porcji rosołowej dodajemy pietruszkę i marchewkę
Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana
Etap 2 natkę pietruszki siekamy dodajemy do zupy
Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana
Etap 3 dodajemy zblendowane pomidory z puszki
Zupa pomidorowa z natką pietruszki - zabielana
Etap 4 całość zagotowujemy doprawiając do smaku