Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa pomidorowa z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna zupa pomidorowa w wersji z ryżem. Posypana dużą ilością posiekanej świeżej natki pietruszki.

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem

 

  • skrzydełka z kurczaka 4 szt
  • woda 1,5 litra
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 3-4 łyżki
  • ryż 5 łyżek
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • natka pietruszki 1 duży pęczek

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem
Oczyszczone skrzydełka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 35 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa na dość spore kawałki.

Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy jeszcze przez kwadrans.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz śmietanę rozmieszana z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.