dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna zupa pomidorowa z soczewicą czerwoną, zaprawiana jogurtem naturalnym i podana z ugotowanym ryżem. Polecam.

Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem

Składniki:

Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem

 

  • 500 g pasty pomidorowej
  • 1/2 szkl soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 1/2 l bulionu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka słodka i ostra
  • jogurt naturalny
  • 10 dag ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 7 minut.

Następnie wlewamy pastę pomidorową. Doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Zupę miksujemy.

Na koniec do zupy dodajemy ok 3 łyż jogurtu i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, kleksami z jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 

Tagi:

zupa