halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa o niesamowitym smaku. Warto wypróbować przepis łącząc smaki ryby wędzonej oraz zupy pomidorowej z koperkiem.

Zupa pomidorowa  z  wędzoną makrelą

Składniki:

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą

 

  • cielęcina z kością 50 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • makaron ryżowy nitki 10 dag
  • wędzona makrela filet 25 dag
  • siekany szczypiorek 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą
Cielęcinę umyć , pokroić na mniejsze kawałki . Zalać 1,2 litra wody , posolić do smaku i gotować 1 godzinę, Obrać marchewkę pietruszkę seler oraz cebulę, umyć. Warzywa dodać do cielęciny. Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić.Wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, wymieszać . Doprawić zupę do smaku pieprzem , sosem sojowym, ewentualnie solą w zależności jak kto lubi. Zupę gotować 10 minut.Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu , odcedzić . Makrelę wędzoną bez skóry pokroić część na mniejsze kawałki , resztę na większe. Makaron rozłożyć na cztery talerze. Dodać makrelę , zalać zupą pomidorową . Posypać posiekanym koperkiem.