aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zupa pomidorowo ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ostatnio gotując zupę pomidorową wpadłam na pomysł, żeby urozmaicić jej smak ogórkiem kiszonym. Pomysł okazał się genialny. Polecam!

Zupa pomidorowo ogórkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowo ogórkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo ogórkowa
Do garnka wkładamy kawałek żeberka, wlewamy wodę i dodajemy liście i ziela. Mięso gotujemy na małym ogniu do miękkości. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do ugotowanego mięsa. Zupę przyprawiamy solą i chwilę gotujemy. W tym czasie ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy sok pomidorowy i zwiększając gaz czekamy, aż zupa zagotuje się. Wówczas przyciszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. W kubeczku mieszamy śmietanę z odrobiną wody i zabielamy naszą zupę pomidorowo ogórkową. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty co jakiś czas mieszając. Na końcu zupę przyprawiamy pieprzem. Osobno gotujemy woreczek ryżu według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do zupy dokładnie mieszając. 
Zupa pomidorowo ogórkowa
Do miękkiego, ugotowanego mięsa dodajemy stertą na tarce marchewkę.
Zupa pomidorowo ogórkowa
Następnie dodajemy starte na tarce kiszone ogórki. Nadal gotujemy zupę.
Zupa pomidorowo ogórkowa
Gdy marchew i ogórki są miękkie, wówczas wlewamy sok pomidorowy dokładnie mieszając.
Zupa pomidorowo ogórkowa
W kubku mieszamy śmietanę z wodą i lekko zabielamy nią zupę.

Tagi:

ryż ogórki