szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój mąż uwielbia pomidorową pod każdą postacią, a ja żeby urozmaicić wymyslam różne jej wersje.

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 cebule
  • 2 ostre papryczki chili suszone
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 -5 pomidorów suszonych z oliwy
  • 1 łyżka oliwy (może być ta w której były pomidory)
  • sól
  • pieprz
  • ryż
  • ostra papryka w proszku
  • suszona natka pietruszki
  • 2 łyżki kremu gulaszowego lub kremu paprykowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na oliwie z pomidorów razem z pokrojonymi (a raczej polamanymi na 2-3 czesci) na kawałki papryczkami. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory z oliwy i te z puszki. Całość podsmażamy ok 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. Bulion podgrzewamy i przekłądamy do niego zawartość patelni. Dodajemy krem paprykowy i zagotowujemy. Podajemy z ryżem. Przed podaniem wyrzucamy kawałki papryczek.
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Cebule obieramy i kroimy na dosć drobną kosteczke
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Do cebuli dodajemy pomidory z oliwy i te z puszki
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Doprawiamy solą pieprzem papryką i natka pietruszki
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Zawartość patelni przekładamy do bulionu i dodajemy krem paprykowy lub gulaszowy

Tagi:

ryż papryka