dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Zupa pomidorowo-selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pomidory i seler naciowy - dwa warzywa kojarzące się z kuchnią włoską

Zupa pomidorowo-selerowa

Składniki:

Zupa pomidorowo-selerowa

 

  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1l litr passaty pomidorowej
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 nieduży seler naciowy lub pół dużego
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • pieprz
  • sól
  • szczypta chili
  • makaron

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-selerowa
Na patelni rozgrzać oliwę (niezbyt mocno). Cebule obrać, posiekać dosyć grubo i zeszklić na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać selera naciowego umytego i posiekanego w paseczki i poddusić wszystko 3-4 min. Dodać passate pomidorową i przyprawy (sól, pieprz, chili, bazylie i oregano), wymieszać. Dodać wywar warzywny i szklankę wody. Gotować ok 10 min. Zupę podawać z makaronem ugotowanym al dente (lekko twardo).

Tagi:

makaron seler