Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa porowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupka porowa ugotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem jarzyn.

Zupa porowa na żeberkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa porowa na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowa na żeberkach
Żeberko umyć, zalać 1,5 litra wody, zagotować. Wyjąć szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Obrane i umyte marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do gotującego się wywaru. Posolić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i pora pokrojonego w plastry. Gotować do miękkości. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, wlać do zupy. Podawać na gorąco.
Zupa porowa na żeberkach
Żeberko zalać wodą i zagotować a potem zdjąć szumowiny.
Zupa porowa na żeberkach
Do gotującego się wywaru dodać starte warzywa.
Zupa porowa na żeberkach
Na koniec dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i pora.