Justi2401

Justi2401

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Zupa porowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i delikatna zupa porowa na każdą porę roku. Zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Zupa porowa z jajkiem

Składniki:

Zupa porowa z jajkiem

 

  • 2 l czystego, domowego bulionu
  • 2 duże pory (białe części+ok. 4 cm zielonych)
  • 4 marchewki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 g śmietany 18%
  • ok. 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej (najlepiej domowej)
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z jajkiem
1. Pokrojone w półplasterki pory obsmażyć na maśle na rumiano i wrzucić do gotującego się bulionu, dodać przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować przez około 10 minut.

2. Wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki i gotować do miękkości warzyw (około 15 minut).

3. Śmietanę zahartować mieszając w misce z jedną łyżką wazową zupy tak, aby nie było grudek. Szybko mieszając wlać do garnka. Podgotować przez 2 minuty, zupę doprawić jeśli zaistnieje taka potrzeba. Na talerzach ułożyć obrane i przekrojone na pół jajko i wlać zupę.