ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Zupa porowa z papryką i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewa i wzmacnia, pyszna zupa w krótkim czasie

Zupa porowa z papryką i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowa z papryką i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z papryką i pomidorami
Pory dokładnie oczyszczam i kroję w paseczki i jeszcze na pół. Czosnek obieram z łupin i siekam na drobne talarki. Paprykę kroję w paski i posypuję obficie chilli odstawiam na ok 15 minut. Pomidory sparzam i obieram ze skórki po czym kroję na kwadraty. Na łyżce masła szklimy por z czosnkiem. Do litra gotującej się wody dodaję paprykę z chilli, kostkę rosołową i gotuję ok. 15 minut po czym dodaję zeszklonego pora i dalej gotuje ok 10 minut. Gdy papryka będzie prawie miękka dodaje pomidory. Śmietanę mieszam z chochelką ciepłej zupy aby po dodaniu się nie zważyła i wlewam do całości. Podaję z makaronem lub solo.
Zupa porowa z papryką i pomidorami
Posiekany por i czosnek szklimy na łyżce masła
Zupa porowa z papryką i pomidorami
Kroję czerwoną paprykę na paski lub kostki i posypuję chilli
Zupa porowa z papryką i pomidorami
Zeszkolnego pora z czosnkiem dodaję do papryki z chilli
Zupa porowa z papryką i pomidorami
Do zupy dodaję śmietanę. Ważne dla mnie jest aby się nie zważyła