neftide

neftide

Kucharz
[Przepisów: 4]

Zupa porowa z pikantnymi ziemniakami i chorizo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo gęsta i rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe dni. Podawana z ugotowanymi osobno i podsmażonymi pikantnymi ziemniakami i pokrojoną oraz podsmażoną kiełbasą chorizo.

Zupa porowa z pikantnymi ziemniakami i chorizo

Składniki:

Zupa porowa z pikantnymi ziemniakami i chorizo

 

  • 3 duże pory (biała część)
  • spora cebula
  • 1 marchewka, starta na grubych oczkach tarki
  • 1,5 l bulionu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 ziemniaki
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • ostra papryka
  • płatki chili
  • sól pieprz
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z pikantnymi ziemniakami i chorizo
W garnku o grubym dnie roztopić masło, podsmażyć drobno posiekane pory (najpierw pora przekrajamy na pół, następnie w drobne plasterki). Pora dusimy, aż zmięknie (około 3-4 minut). Następnie dodajemy drobno poszatkowaną cebulę. Całość dusimy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy wino, dusimy kolejne 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje i wino się zredukuje. Dodajemy startą marchewkę oraz bulion. Całość gotujemy ok 20 min, dodajemy smietankę, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy pokrojone w dość małe kawałki ziemniaki oraz kroimu w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę, gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy ostrą papryką, chili oraz posypujemy natką pietruszki. Jeśli chorizo ma mało tłuszczu, dodajemy trochę masła. Na talerz wykładamy ziemniaki z chorizo i naleway zupę. Można posypać natką pietruszki. Smacznego!