marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa porowo-grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupy jarzynowe z dodatkiem grzybów lub sera topionego są bardzo sytne,niż z jednym głównym składnikiem. Najczęściej jadane w zimnych porach roku,choć nie tylko i do tego są pyszne.

Zupa porowo-grzybowa

Składniki:

Zupa porowo-grzybowa

 

  • Pęczek włoszczyzny(w tym 1/2 kg. pora),
  • 1,5 l.wody,
  • 80 g. grzybów leśnych,np.podgrzybki,kozaki,
  • pęczek lubczyku świeżego zamiast maggi,
  • 2 serki topione naturalne,
  • 1 duża cebula,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • pieprz,
  • sól lub przyprawa"Ziarenka smaku".

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-grzybowa
Grzyby namoczyć na noc, a na drugi dzień odlać z nich wodę i zalać w garnku świeżą, po za tym dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, a szczególnie porów, które pokroić na średnie kawałki, by potem łatwiej je przecierać przez sitko. Dodać mały pęczek świeżego lubczyku, przyprawy zapachowe. Przykryć garnek pokrywka i gotować z godzinę na średnim lub małym ogniu, aż grzyby zmiękną, bo jarzyny prędzej miękną. Potem przecedzić wywar przez duże sitko do mniejszego lub innego dużego garnka, a jarzyny wraz z grzybami przetrzeć pałką prosto do wywaru, chyba, że ma się blender. Z sitka zebrać resztki papki porowo-grzybowej i jeszcze z 15 min. pogotować na zwiększonym ogniu, dodając dwa topione serki naturalne, zamieszać małą wazówką od spodu. Wyłączyć i doprawić zupę pieprzem i solą. Nalewać do talerzu i podawać z groszkiem ptysiowym.