Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zupa prezydencka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienna zupa warzywna. Może być na mięsie, ale nie musi. Duża ilość warzyw, doprawiona bazyliowym pesto i parmezanem.

Zupa prezydencka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa prezydencka

 

  • 2,5 l esencjonalnego bulionu warzywnego
  • pół brokuła (podzielonego na różyczki)
  • pół dużego pora pokrojonego w krążki
  • kilka pieczarek
  • dwie garście brukselki
  • marchew pokrojona w talarki
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • pół niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
  • dwa małe ziemniaki pokrojone w półplasterki
  • pół pęczka natki pietruszki - posiekanej
  • pesto z bazylii i oliwy - łyżeczka na talerz
  • parmezan pokrojony w cienkie płatki (obieraczką do warzyw) - po pół łyżeczki na talerz

Sposób przygotowania:

Zupa prezydencka
Ugotuj bulion - warzywny, lub mięsno - warzywny, zupa będzie bardziej "zimowa". Do gotowania bulionu dodałem dwa małe pomidory dla uzyskania ładnego koloru i dużą szczyptę pikantnej włoskiej przyprawy. Bulion przecedź i zagotuj. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa - najpierw brukselkę, marchew, seler i paprykę. Gotuj na małym ogniu ok. 10 - 15 minut i dodaj resztę składników. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze chwilę - do miękkości warzyw. Gorącą zupę wlej na talerze i do każdego włóż łyżkę pesto z bazylii i posyp cienkimi wiórkami parmezanu.
Zupa prezydencka
Pokrojone warzywa wrzucaj do bulionu w odpowiedniej kolejności.
Zupa prezydencka
Ostatnie, ale najważniejsze składniki zupy - pesto i parmezan.