Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2808]

Zupa rosołowa z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś nas ( mnie i Mamę ) ostatnio naszło na pikantne dania . A do tego od lat nie wiedzieć czemu w upały mamy ochotę na na rosół

Zupa rosołowa z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rosołowa z papryką

  • 3 duże ,,pałeczki" z kurczaka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżeczki ostrej pasty paprykowej ( ja miałam domową - ale są różne do kupienia)
  • sól
  • gałązka lubczyku ( lub maggi w płynie)
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • natka pietruszki
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa rosołowa z papryką

Obrać warzywa ( włoszczyznę ) .Cebulę, por i marchewki opiec na suchej patelni do zrumienienia . Ułożyć w garnku mięso , seler, por, pietruszkę, marchewki , cebulę , liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić gałązkę lubczyku i kilka gałązek natki pietruszki. Zalać wodą . Osolić 1/2 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić - uzupełnić wrzątkiem by było minimum 2 szklanki płynu. Papryki wypestkować i pokroić w cienkie paseczki. Ziemniaki obrane i umyte pokroić w pół plasterki . Wrzucić do wywaru i gotować 30 minut. Zrobić karmel z cukru - rozprowadzić wywarem i wlać do zupy. Zupę doprawić pastą paprykową , pieprzem, karmelem , koncentratem pomidorowym. Obrać mięso z 1 ,,pałeczki" . Czyste mięso podzielić na małe kawałki i włożyć do zupy .