LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wysmienita zupa. Im więcej gatunków ryby tym lepiej.

Zupa rybna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rybna

 

  • ryba świeża, oczyszczona ok. 1 kg
  • masło 125 g
  • marchew 1
  • cebula 1
  • ziemniaki duże 3
  • mąka 1/3 szklanki
  • pomidory krojone z puszki 1 szklanka
  • kostki bulionowe warzywne 2
  • białe wino ½ szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ½ łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna
Marchew oczyścić, umyć, cebulę obrać, ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać pomidory. Między czasie zagotować 8 szklanek wody (ok. 2 l) i rozpuścić w nich kostki bulionowe. Do wywaru dodać warzywa z patelni, wino i przyprawy. Gotować na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Oczyszczone, umyte ryby pokroić w dzwonka, umieścić na gazie (by uniknąć ości w zupie), dokładnie związać węzełek i umieścić w wywarze. Gotować przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjąc, odfiletować, pokroić w grubszą kostkę lub poprzeczne paski i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Zupa rybna
Duszenie warzyw do zupy ze świeżych ryb.
Zupa rybna
Posypanie mąką smażonych warzyw do zupy rybnej.
Zupa rybna
Dodanie pomidorów do smażonych warzyw z mąką.
Zupa rybna
Przygotowanie ryb na zupę i ich gotowanie.