InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy wędkarzowi trafi się drobnica...

Zupa rybna

Składniki:

Zupa rybna

 

  • 1 - 1,5kg małych płotek i okoni
  • 3-4 duże marchewki
  • pietruszka
  • główka czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka jaj
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • kilka kromek chleba

Sposób przygotowania:

Zupa rybna
Rybki przystosuj do spożycia (wypatrosz itd) opłucz i wrzuć do dużego garnka. Dorzuć pokrojone na mniejsze części marchewki i pietruszkę oraz całe ząbki czosnku, wsyp paprykę, zalej całość wodą i gotuj około godziny. Dopraw zupę solą i pieprzem, lub wrzuć kostkę rosołową. Po godzinie przecedź zupę przez sito, zabiel ją śmietaną i dodaj poszatkowany koperek. Wywar jeszcze raz prawie zagotuj, wbij do niego jajka i zamieszaj. Przygotuj grzanki - przeciśnij przez praskę czosnek, natrzyj nim chleb, pokrój go w kostkę i podpiecz na patelni. Z tak przygotowanymi grzankami podawaj ciepłą zupę.