KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna zupa rybna. Przygotowana z należytą precyzją na pewno zasmakuje każdemu! Polecam!

zupa rybna

Składniki:

zupa rybna

 

  • niespełna kilogramowa ryba- np. sandacz lub pstrąg albo każda inna ryba morska lub słodkowodna
  • ok 3 litrów wody
  • 1 marchewka
  • 1pietruszka
  • pół korzenia selera
  • pół dużego pora
  • sól oraz pieprz do smaku i ew. inne zioła np majeranek
  • pietruszka lub koperek do posypania
  • cytryna

Sposób przygotowania:

zupa rybna
Rybę dokładnie myjemy i filetujemy. Sparzoną cytrynę dzielimy na połówki. Wyciskamy sok z jednej połowy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy je cytryną. Łeb ryby (oczywiście bez oczu) zalewamy zimną woda i zagotowujemy. Do zagotowanej wody wrzucamy umyte i obrane warzywa. Możemy pokroić je na nieco mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Warzywa wyjmujemy a wywar przecedzamy- stawiamy na wolny ogień i wkładamy kawałki ryby. Gotujemy przez około 10 minut nie dopuszczając do rozpadu ryby. Na talerzyki rozłóż kawałki ugotowanej ryby i warzyw- zalej zupą. Udekoruj pietruszką lub koprem i gotowe! Smacznego!