Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa rybna z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa nieco wymagająca - cierpliwości! Naprawdę się jednak opłaca trochę poczekać i przygotować mocno klarowny wywar, na którym ugotujemy lekką zupkę.

Zupa rybna z grzankami

Składniki:

Zupa rybna z grzankami

 

 

  • Składniki na francuską zupę rybną:
  • 35 dag marchewki
  • 20 dag pietruszki
  • 1/2 białej części pora
  • 1,5- 2 litra wywaru rybnego
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z grzankami
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie talarki. Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie i siekamy w półplasterki. W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy przez 3-4 minuty, mieszając mniej więcej co 30 sekund.

Do warzyw dodajemy resztki ryb i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą tak, aby przykryć tylko ryby i warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito (Ości możemy obrać z resztek ryb i przerobić je np. na pulpety).

Przygotowanie francuskiej zupy rybnej: Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy, kroimy w julienne (cienkie paseczki). Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy, siekamy w cienkie półtalarki. W garnku podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez około minutę.

Wlewamy białe wino i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy wywar rybny, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę rybną podajemy ze świeżymy grzankami.