Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę.

Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar

 

  • 1 antar ( u mnie jeden ale normalnie po jednym na osobę)
  • 1/2 małej marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora ( ja biorę wierzchnie liście te których nie daję do surówki)
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • kawałek świeżej papryki ( mały)
  • zioła *( natka pietruszki, lubczyk, seler, koper)
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1/8 cytryny
  • 1 listek Kafiru ( nie koniecznie)
  • 1/2 łyżki miodu ( delikatny)
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • maggi w płynie do smaku
  • 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju ( ryżowy , słonecznikowy, z pestek winogron)
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar
Umyć antara ( antary) i oskrobać. Ponownie umyć . Filetować odcinając kręgosłup z ościami i boczne i górne skrzela . Filety ułożyć w pojemniczku polać 1,5 łyżki oleju, miodem, sokiem z cytryny. Posypać szczyptą soli i pieprzem. Dołożyć gałązkę natki pietruszki i kawałek wyciśniętej skórki z cytryny. Odstawić na 30 minut. Obrać i umyć warzywa. Pociąć w cienkie plastry .Obrumienić na suchej patelni ( jak do rosołu) . W garnku ułożyć warzywa, resztki z filetowanej ryby, zioła, imbir ( w plasterkach), listek Kafiru, pieprz ziarnisty. Wlać wodę i 1/2 łyżki maggi. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut. Przecedzić przecierając do zupy to co się da przetrzeć przez drobne sito. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku ( Część płynu wygotuje się - nie szkodzi. Zupa ma być esencjonalna - u mnie zostaje jej po ok. 100 ml na osobę). Filety wyjąć z marynaty. Osuszyć. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło z resztą oleju . Usmażyć na tłuszczu filety ryby. Podawać rybę skropioną cytryną z surówką z sałaty, marchewki i jabłka ( np.) z cytrynowo- imbirowo-miodowym dresingiem i zupą rybną do popicia ( można podać do tego ziemniaki z wody ). * W zamrażarce mam zawsze zamrożone grube gałązki od natki pietruszki, selera, lubczyku, kopru - to znaczy to co mi zostaje po obrywaniu listków od świeżych . Wykorzystuję je potem właśnie do aromatyzowania wywarów.
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar
Umyte-oskrobane antary filetować pozostawiając kręgosłupy i okrawki
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar
Pozostałosci po filetowaniu ryb -warzywa zarumienione -przyprawy zalać wodą i ugotować wywar- przecedzić -dodać śmietankę i doprawić
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar
Filety z antara zalać marynatą z oleju-soku z cytryny -miodem i posypać solą i pieprzem
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar
Filety osuszyć dokładnie i oprószyć maką- smażyć na rumiano na oleju z masłem