Strona główna Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Karp, Rybne, Zupy « poprzedni | następny »
Babciagramolka - autor przepisu Zupa rybna z karpia offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2672
MODERATOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zupa rybna z karpia
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Akurat na post przed Świętami lub na dietkę.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Zupa rybna z karpia - SKŁADNIKI:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Zupa rybna z karpia - PRZYGOTOWANIE:

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor . Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji . Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku . Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .



Komentarze do Zupa rybna z karpia (strona 1 z 1)  
Kilmeny

Kilmeny
offline

2009-12-27 23:09
Proszę o poprawienie oznaczeń. Ten przepis nie jest vege, bo jest w nim ryba.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2009-12-28 08:49
Kilmeny napisał(a):

Proszę o poprawienie oznaczeń. Ten przepis nie jest vege, bo jest w nim ryba.


Racja - powinnam te przepisy oznaczać jako semiwegetariańskie , ale takiej opcji nie ma . Mam tylko nadzieję ,że Ci którzy są wegetarianami znają zasady swojej diety i zauważą moją pomyłkę , a dla tych którzy po prostu szukają czegoś lekkiego i dla tego zaglądają w przepisy wegetariańskie przepisy przydadzą się . Sama nie mogę zmienić kategorii .Postaram się na przyszłość uważać by nie wprowadzić nikogo w błąd .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika Prosty karp smażony
Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym Karp po grecku
Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym Wigilijny karpik
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony Ryba na jarzynach
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane