Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Zupa rybna z karpia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Akurat na post przed Świętami lub na dietkę.

Zupa rybna z karpia

Składniki:

Zupa rybna z karpia

 

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z karpia
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor . Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji . Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku . Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .