Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa rybna z makaronem (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę podzielić na małe kawałki (na raz do ust). Podgrzać olej do głębokiego smażenia

Zupa rybna z makaronem (Chiny)

Składniki:

Zupa rybna z makaronem (Chiny)

 

  • 500 g filetów z białej ryby olej roślinny

 

  • 85 g dymki

 

  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

 

  • 1 łyżeczka posiekanego lub rozgniecionego czosnku

 

  • 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana

 

  • 4 szklanki wywaru z ryby lub wody

 

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

 

 

 

  • 1 łyżka wytrawnego sherry

 

  • 225 g ugotowanego makaronu

 

 

  • 1/2 czerwonej papryki, bez pestek, drobno posiekanej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z makaronem (Chiny)
Rybę podzielić na małe kawałki (na raz do ust). Podgrzać olej do głębokiego smażenia i obsmażać rybę 2,5 minuty. Następnie odsączyć ją z tłuszczu. Pokroić dymkę na kawałki długości 4 cm, rozdzielić części białe i zielone. Podgrzać 3 łyżki oleju, dodać cukier i czosnek. Smażyć czosnek do zeszklenia. Dodać rybę, paprykę i białe części dymki, smażyć 3 minuty, a następnie dodać wywar lub wodę i zagotować. Do gotującego się wywaru dodać zielone części dymki, sos ostrygowy, czarny pieprz, olej i sherry. Gotować na małym ogniu 1 minutę. Dodać gorący, ugotowany makaron i olej sezamowy. Wymieszać. Podawać na gorąco, udekorować czerwoną papryką.