Zupa rybna z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czosnek i cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Kiedy się zeszklą, dorzucić do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemni

Zupa rybna z owocami morza

Składniki:

Zupa rybna z owocami morza

 

  • 70 dag ryb morskich (najlepiej 2-3 rodzaje)
  • 20 dag owoców morza (np. krewetek)
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200 ml białego wina
  • 500 ml wywaru rybnego lub bulionu
  • 1 cytryna
  • 3 liście laurowe
  • Ziarna kolendry
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z owocami morza
Czosnek i cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Kiedy się zeszklą, dorzucić do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, dodać pomidory, bulion i białe wino, a także przyprawy i sok z cytryny. Pozostawić na małym ogniu na około pół godziny. Ryby pokroić na nieduże kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze przez co najmniej kwadrans. Pod koniec gotowania dodać owoce morza i gdy zmiękną, zupa jest gotowa do podania.