Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Zupa rybna ze szczawiu i cydru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pokroić pora w talarki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć aż do zeszklenia. Wlać cydr i zagotować. Dodać wywar, zamieszać. Zi

Zupa rybna ze szczawiu i cydru

Składniki:

Zupa rybna ze szczawiu i cydru

 

  • 450 g filetów z dorsza i żabnicy (jeśli nie mamy żabnicy wystarczy sam dorsz)
  • 300 ml wywaru z ryb
  • 2 garście świeżego szczawiu
  • 1 duży por
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml wytrawnego cydru (w zastępstwie kwaśny, mało słodki sok jabłkowy lub piwo jabłkowe)
  • 250 g ziemniaków
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany do zup
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa rybna ze szczawiu i cydru
Pokroić pora w talarki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć aż do zeszklenia. Wlać cydr i zagotować. Dodać wywar, zamieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Posolić i dodać listek laurowy. Uważnie z solą – jeśli używamy gotowego bulionu z kostki to soli nie dodawać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Mąkę wsypać do małej miseczki. Ucierać bardzo powoli z kilkoma łyżkami mleka, tak aby powstała gęsta masa.



Grudki rozcierać na ściankach naczynia. Nadal mieszając, dolewać więcej mleka, dopóki nie utworzy się gładka maź o konsystencji gęstej śmietany. Dodać do gotującej zupy i cały czas mieszając gotować 5 minut.



Dodać resztę mleka i połowę śmietany. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.



Posiekać i wymieszać z resztą śmietany. Połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w kostkę rybę rybę. Gotować przez parę minut aż żabnica zetnie się, a dorsz zacznie rozpadać. Doprawić i podawać.