nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Zupa ryżowa z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, delikatna i szybka zupa.

Zupa ryżowa z natką pietruszki

Składniki:

Zupa ryżowa z natką pietruszki

 

  • 2 kości drobiowe
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pieruszki
  • kawałek selera
  • 5 cm pora
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • vegeta, pieprz
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • maggi lub suszony lubczyk
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa z natką pietruszki
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wsypujemy trochę vegety i wkładamy umyte kości. Zaczynamy gotować. W tym czasie marchewki, pietruszki i selera myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w cienkie półkrążki. Gdy wywar nam się podgotuje, wsypujemy do niego ryż z woreczka oraz dodajemy ziemniaki. Gotujemy ok. 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dorzucamy starte warzywa razem z porem, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryż i warzywa zmiękną. W tym czasie cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Przekładamy do zupy. Zupę po ugotowaniu doprawiamy vegetą, pieprzem i lubczykiem. Natkę pietruszki myjemy i otrzepujemy z wody drobno siekamy. Posypujemy nią zupę tuż przed podaniem.

Tagi:

ryż