Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Zupa selerowa fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa selerowa z dodatkiem prażonego słonecznika to propozycja dla osób dbających o swoją figurę oraz odchudzających się.

Zupa selerowa fit

Składniki:

Zupa selerowa fit

 

  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 średnia cebula
  • 1-1,2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa selerowa fit

ETAP 1:

Zupa selerowa fit
Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej bulionu

Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwa z oliwek. Dodać tymianek i smażyć około 5 min. W garnku podgrzać bulion i przenieść do niego podsmażone warzywa. Gotować około 20 min., a następnie zblendować na gładki krem. Przyprawić pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotować jeszcze 2-3 min.

ETAP 2:

Zupa selerowa fit
Słonecznik prażymy na suchej patelni mieszając,aby się nie przypalił

Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i prażyć przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił. Umytą natkę pietruszki drobno posiekać.

Na talerz nalać zupę i dodać uprażony słonecznik oraz posiekaną natkę pietruszki.